Socialno-geografska preobrazba naselbinskih struktur - kako usmerjati razvoj? - Ravbar, Marjan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Rast naselij je tudi v Sloveniji že desetletja v pretežni meri povezana s širitvijo njihovih zunanjih meja izven historičnih in organskih pogojenih meja. V sodobnosti največjo dinamiko izkazujejo obmestna in tudi oddaljenejša podeželska naselja. Druga značilnost sodobne prostorske preobrazbe naselij pa je povezana s prevladujočo disperzno pozidavo pretežno prosto stoječih enostanovanjskih hiš, kar namesto že dolgo časa izraženih želja po decentralizirani koncentraciji bivanjskih območij, le-ta odstopa od političnih ciljev in v sorazmernem deležu povišuje stroške infrastrukturne opremljenosti.
Keywords: Slovenia; Slovenija; naselja; poselitev; geografija naselij; mesta; urbani razvoj; prostorski razvoj; urbanizacija; suburbanizacija