Vstop v Evropsko Unijo v dolini Idrije - Ravnik, Mojca (Traditiones (Ljubljana), 2006)
Članek obravnava dogodke v dolini reke Idrije na italijansko-slovenski meji ob vstopu Slovenije v EU 1. maja 2004. Gre za povezano kulturno regijo na obeh straneh reke, ki je bila že v preteklih stoletjih mejna, a jo je najbolj prizadela meja med Italijo in Jugoslavijo po 2. svetovni vojni. Prekinila je vitalne povezave, zato so kraji(!) na obeh straneh meje nadzorovali. Na krajevni proslavi in srečanjih domačinov v naslednjih mesecih je prišla do izraza skupna tradicionalna kultura, ne kot nostalgična rekonstrukcija, ampak kot izraz olajšanja po zgodovinskih travmah.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudsko življenje; ljudski običaji; ljudski prazniki; European Union; Evropska unija; Idrija; Kambreško; Beneška Slovenija; Slavia Friulana; Italija; Italy