Internet voting technologies and civic participation - Oostveen, Anne-Marie (Javnost (Ljubljana), 2004)
Mnogokje se razvijajo tehnologije elektronskega glasovanja, z njimi pa razprave o njihovih dobrih in slabih straneh. Avtorja raziskujeta uporabnike teh tehnologij, kar je usodno za oblikovanje in usvajanje tehnologije. S 14 fokusnimi skupinami volivcev in organizatorjev volitev so bile organizirane intenzivne razprave v različnih državah. Skupna ugotovitev je bila, da elektronsko glasovanje ne bo povečalo volilno udeležbo. Razlog za uvedbo elektronskega glasovanja je videti predvsem finančne narave, da bi zmanjšali stroške. Videti je, da bo v prihodnje elektronsko glasovanje nadomestilo klasične volitve, s tem pa bo digitalno ločevanje lahko vplivalo na udeležbo in izid volitev. Čeprav večina respondentov pričakuje, da lahko elektronsko glasovanje izboljša (zlasti lokalno) demokracijo s kombinacijo glasovalne tehnologije in tehnologij za podporo razpravljanju, ostaja nejasno, kako naj bi to storili. Za načrtovanje ustreznih tehnologij za elektronsko demokracijo so potrebne izčrpnejše raziskave politične participacije in vloge informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Keywords: election; volitve; elektronski mediji; informacijska tehnologija; information technology; komunikacijska tehnologija; računalniška omrežja; internet