Nepoznavanje kulturnih razlik kot ovira mednarodnega poslovanja slovenskih podjetij? - Kralj, Tina (Teorija in praksa, 2017)
Članek prinaša nova spoznanja o tem, v kolikšni meri slovenski menedžerji prepoznajo obstoj in pomen kulturnih razlik, s katerimi se srečujejo pri poslovanju s tujimi partnerji, kako vrednotijo veščine medkulturnega komuniciranja in v kolikšni meri poznajo značilnosti določene kulture. Primerja tudi njihovo poznavanje izbora evropskih in neevropskih držav ter na kakšne načine osvajajo nova znanja na področju medkulturnega komuniciranja in spoznavanja kultur. Ugotavlja, da pomanjkanje znanja in veščin na medkulturnem področju predstavlja oviro uspešnemu sodelovanju. Se pa anketiranci zavedajo njihovega pomena. Lastna empirična analiza je temeljila na anketiranju menedžerjev in študentov. Anketiranci ugotavljajo, da je za povečanje medkulturnih kompetenc potrebno nenehno izobraževanje, ki pa žal tako na visokošolski kot na poslovni ravni ni dovolj razvito in prisotno.
Keywords: Intercultural communication; Intercultural relations; International business; Medkulturni odnosi; Medkulturno komuniciranje; Mednarodno poslovanje; podjetja; Slovenia; Slovenija