Prisega ribjega tatu iz l. 1675 - Korošec, Tomo (Slavistična revija, 1996)
To je doslej še neobjavljeni fotoposnetek rokopisa iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Nemški zapisnik o tatvini rib in slovensko besedilo prisege ribjega tatu sta iz uradne knjige fevdalnega gospostva v Polhovem Gradcu blizu Ljubljane. Opozorjeno je na nekatere značilnosti takratnih slovenskih upravnopravnih besedil in podobnosti z znanimi slovenskimi prisežnimi obrazci mesta Ljubljana iz približno istega obdobja.
Keywords: 17.st.; prisege; ribištvo; rokopisi; Slovene; slovenščina; zgodovinski pregledi