Stanovsko gledališče v Ljubljani v sezoni 1838/39 - Smolej, Tone (Jezik in slovstvo, 2024)
V prispevku je predstavljena gledališka sezona 1838/39, kot se je odvila na odru nemškega Stanovske-ga gledališča v Ljubljani. V uvodnem delu je nanizanih nekaj osnovnih podatkov o gledališkem impresariju Ferdinandu Funku in arhivskem gradivu, na podlagi katerega je bilo mogoče rekonstruirati reper-toar, sledi pa podrobnejša analiza najpomembnejših uprizorjenih del. Poleg Raimunda in Nestroya so v ospredju predvsem dramska dela Carla Meisla in Friedricha Halma ter Shakespeara in Eugena Scriba v nemški predelavi, opazen pa je tudi delež dramatičark. Dejstvo je, da je v ljubljansko stanovsko talijo, tedaj edino gledališče v mestu, v predmarčnem času zahajala tudi slovenska inteligenca, ki je tu ostrila svoj okus za dramsko umetnost in produkcijo.
Keywords: 1838/39 theatre season; Funk, Ferdinand; gledališka sezona 1838/39; Halm, Friedrich; Stanovsko gledališče v Ljubljani; Theatre of the Carniolan Provincial Estates