Future challenges of demographic changes - Kopač, Anja (Teorija in praksa, 2017)
Vsebina članka je osredotočena na prilagoditev slovenskega pokojninskega sistema prihodnjim demografskim izzivom. Teoretični del natančno povzema različne tipe države blaginje in temeljna načela, ki so že zgodovinsko vpeta v sisteme socialne varnosti. Posebno poglavje je namenjeno demografskim trendom in njihovim učinkom na vzdržnost pokojninske blagajne. Teoretični del je apliciran z namenom, da se preveri, ali rešitve, ki jih predlaga Bela knjiga o pokojninah, sledijo temeljem države blaginje in načelom, ki so že zgodovinsko vpeta v slovensko družbo.
Keywords: Demografija; demografski razvoj; Demography; Država blaginje; Javne finance; Pensions; Pokojnine; Public finance; Slovenia; Slovenija; Welfare state