The role of Twitter in accelerating engagement in alternative communicative spaces - Ošljak, Katja (Teorija in praksa, 2014)
Novi komunikacijski prostori na internetu igrajo ključno vlogo pri raziskovanju razmerij moči v družbi. Pričujoče besedilo odkriva, kako se uporabniki lotevajo spreminjanja teh odnosov v alternativnih komunikacijskih prostorih, in še posebej, kako uporabljajo Twitter za spodbujanje sodelovanja v teh prostorih. Izpostavljeni so primeri posameznikov, ki so bili soočeni z mejami, omejitvami ter celo z represijo in nedemokratičnim okoljem. Z analizo vsebine, intervjujev in anket smo zbrali kvalitativne in kvantitativne podatke, ki razkrivajo štiri razsežnosti njihovih prizadevanj za opolnomočenje, povezanih z alternativnimi komunikacijskimi prostori: 1) predstavitev mnenj in informacij, 2) pridobivanje pozornosti in spodbujanje k refleksiji, 3) iskanje zaveznikov ter 4) aktiviranje skupnosti.
Keywords: Communication; Družbena omrežja; internet; Komuniciranje; komunikacijski prostor; Political engagement; Politična angažiranost; Social media