Controlling information about creators and their relationships to and across archival records and the law of diminishing returns - Jamison Trivette, Karen (Atlanti, 2024)
Namen: Namen tega prispevka je bil obravnavati arhivsko paradigmo respect des fonds in razpravljati o njenih izzivih skozi čas. Članek je tudi zajel, kako je avtor ohranil in izkazal spoštovanje tega kanoničnega arhivskega načela skozi sedanjo prakso in uporabo s sodobno tehnologijo prek spletnega programskega orodja za upravljanje arhivov Access to Memory (AtoM).Metode/pristop: Avtor je izvedel kvalitativno raziskavo s pregledom znanstve-ne literature in predstavljenega dela strokovnjaka s tega področja, da bi ugoto-vil uporabnost normativnih zapisov oziroma nadzora, saj se nanašajo na zgoraj omenjeno paradigmo.Rezultati: Znanstvena literatura je razkrila, kako dolgo nazaj so se pravzaprav začeli izzivi za respect des fonds in kako so sčasoma padali. Vključitev načela v sedanja programska sredstva za upravljanje arhivov, kot je dostop do pomnilnika, mu daje moč, tudi če upoštevamo izzive. Avtorjev pregled literature je razkril načine, kako se vzpostavlja avtoriteta ustvarjalca zapisov, kako je ta nadzorovana prek zgodovinskih in novejših pristopov ter kakšne vrednosti imajo ta prizadevanja.
Keywords: archives management systems; authority; authority control; authority record; autorita; avtoriteta; controllo di autorita; creatore di record; normativni nadzor; normativni zapis; provenance; provenienca; provenienza; record di autorita; records creator; sistemi di gestione degli archivi; sistemi za upravljanje arhivov; ustvarjalec dokumentov