Jekleni detajl: Eifflov stolp (1884-89) - Slivnik, Lara (AR. Arhitektura, raziskave, 2004)
V članku so kratko predstavljeni futuristični načrti nenavadno visokih stolpov iz kovanega in litega železa, ki so jih hoteli zgraditi kot dodatno razgledno zgradbo na svetovnih razstavah v devetnajstem stoletju. Kot prvemu je uspelo načrt realizirati šele Alexandru Gustavu Eiffelu na pariški svetovni razstavi leta 1889. Tristo metrov visokega stolpa ne bi mogli zgraditi brez uporabe novega materiala - jekla, ne brez novih tehničnih dosežkov - uporabe dvigal, vodnih zbiralnikov in kanalizacije, in ne brez vseh skrbno načrtovanih detajlov - od skeletnega sistema gradnje stolpa do detajla stikovanja temeljev z vertikalnimi nosilci in detajla spojev s horizontalnimi nosilci v posameznih nadstropjih. Glavni poudarek članka je na prikazu posameznih načrtov in obrazložitvi detajlov. Eifflov stolp je bil predmet sporov in občudovanj, bil je več kot štirideset let najvišja zgradba na svetu in ostaja eden od vrhuncev inženirske arhitekture devetnajstega stoletja.
Keywords: inženirska arhitektura; svetovne razstave; Eifflov stolp; Pariz