Stoletnica ustanovitev prvih krovnih športnih asociacij na Slovenskem aprila 1920 - Pavlin, Tomaž (Šport (Ljubljana), 2020)
Konec prve svetovne vojne je prinesel narodno emancipacijo, a hkrati usodno zarezal v slovensko narodno telo. Formiranje nove jugoslovanske države in izguba tretjine slovenskih ozemelj, so pomenila za telovadce in športnike izven matice kmalu zaton samostojnega organiziranja, nasprotno pa je telesnokulturno življenje v matici ob južnoslovanski narodni osamosvojitvi doživljalo razmah. V istem letu, ki ga slovenski šport obeležuje kot mejnik v krovnem organiziranju, je v Trstu zagorel Narodni dom, v katerem je bila tudi telovadnica Tržaškega Sokola. A ni se zaustavilo pri tem, sledili so napadi tudi na druge telovadnice na Tržaškem, Sokol pa je moral opustiti ime in dejavnost, ki se je vse bolj prenašala na šport, ki ga moramo v tem primeru razumeti primerno času v ožjem pomenu. Poudarek je bil zlasti na nogometu, atletiki, kolesarstvu in ženski hazeni.
Keywords: olimpijstvo; olympics; Slovenia; Slovenija; Sokol; sokolstvo; sport; šport; telesna kultura