Senzorični sistemi - Meh, Duška (Medicinski razgledi, 1996)
Človek je občutljiv za vrsto različnih energij. Njihov vpliv zaznamo, če imamo zanje ustrezne receptorje, ki fizikalni dražljaj spremene v zaporedje živčnih impulzov. Ti po določenih živčnih poteh potujejo do središč v osrednjem živčevju, kjer izzovejo zaznavo (občutek). Receptorji somatosenzoričnega sistema omogočajo senzorično procesiranje dotika, propriocepcije, bolečine ter toplote in hladu. Pomembne so štiri značilnosti dražljaja, ki opredeljujejo značilnost zaznave: modalnost, intenzivnost, trajanje in lokalizacija. Povezovanje fizikalnih lastnosti dražljaja z značilnostmi senzoričnih izkušenj omogočajo psihofizikalne metode.
Keywords: fiziologija; senzorični sistem; receptorji; dražljaji