Forms of rural settlements in Poland and their transformation in the course of history - Koter, Marek (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2006)
Prispevek analizira vplive političnega razvoja na oblikovanje podeželskih naselij. Podeželje na Poljskem je v svoji zgodovini doživelo številne velike spremembe. Za evropsko raven velja Poljska za državo, kjer se je meja pogosto spreminjala. Vse to ter številni kulturni vplivi iz sosedstva so oblikovali zelo raznolika podeželska naselja, ki so se kljub obema svetovnima vojnama in radikalnim prostorskim posegom v času socializma v marsičem ohranili do danes.
Keywords: geografija naselij; rural area; podeželje; podeželska naselja; tipologija; morfologija; spremembe; Poland; Poljska