Pregled najnovejših raziskav dvokrpega ginka (Ginkgo biloba) - Papa, Sara (Farmacevtski vestnik, 2023)
Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba L.), ena najbolje raziskanih in najpogosteje uporabljanih zdravilnih rastlin, že dolga desetletja vzbuja zanimanje zaradi svojih potencialnih terapevtskih lastnosti. Izvleček listov dvokrpega ginka je pridobil široko priznanje tudi v sodobni farmakologiji in klinični praksi, kjer se je uveljavil zaradi svoje sposobnosti izboljšanja nevroloških težav, zlasti z dokazanimi učinki na izboljšanje stanja demence. V zadnjem času se pojavljajo obetavne raziskave, ki kažejo na potencialne nove indikacije, ki jih bomo v tem članku podrobneje pregledali.
Keywords: delovanje; Ginkgo biloba; raziskave; uporaba; Zdravilne rastline