Makroskopski modeli dvofaznih materialov - Kosec, Borut (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Mikroskopskim pojavom deformacije dvofaznih materialov, toka snovi, začetku in širjenju razpok, gibanju porušenih delcev sekundarne faze v osnovi ali toku osnove med porušenimi delci je in situ zelo težko slediti. V prispevku je prikazana rešitev tega problema z makroskopskimi modeli, ki so za nekaj velikostnih razredov povečani v primeri z mikrostrukturo realnih materialov. Posamezne sestavine modela imajo lasstnosti, ki so relativno zelo dobro primerljive z lastnostmi mikrostrukturnih sestavin realnih materialov. Izdelali smo dve vrsti modelov: prve, prirejene za deformacijo z nategom, druge pa za bolj kompleksen način deformacije z valjanjem.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: materiali; neporušitvene preiskave; večfazni sistemi; matematični modeli