Vzroki učnih neuspehov kulturno prikrajšanih nadarjenih otrok - Ferbežer, Ivan (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1998)
Z željo, da bi prispevali k pospešenemu udejanjanju humanizacije v vzgoji in izobraževanju kulturno prikrajšanih nadarjenih učencev, smo podrobneje preučili kompleksno in medesbojno povezano strukturo dejavnikov kulture, staršev, šole, učenčeve osebnosti kot vzrokov za vzorce vedenja učne neuspešnosti kulturno prikrajšanih nadarjenih otrok. Omenjeni sprožilni dejavniki učnega neuspeha so osvetljeni izključno v luči psiholoških in izobraževalnih potreb kultuno prikrajšnih otrok. Standarizirano in statično pojmovanje učnega neuspeha v naših šolah ne sme več mimo specifičnih, marginalnih populacij talentov, mimo učne neuspešnosti kulturno prikrajšanih nadarjenih otrok.
Keywords: education; izobraževanje; nadarjenost; otroci; child