Prispevek k zgodovini dneva izgnancev – 6. junija 1941 je iz Maribora odpeljal prvi transport izgnancev - Borko, Elko (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2024)
Prvi transport s slovenskimi izgnanci je na vojaških tovornjakih zapustil zbirno taborišče v Melju že 6. junija 1941 in ne 7. junija, kot je to kasneje, leta 1971, ugotovil slovenski zgodovinar dr. Tone Ferenc, kar je od takrat spominski dan slovenskih izseljencev. Tudi Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945, ki je bilo ustanovljeno šele leta 1991, je povzelo 7. junij kot dan odhoda prvega transporta izgnancev in začetek nasilnega izseljevanja zavednega slovenskega prebivalstva z ozemlja slovenske Štajerske.
Keywords: 6 June 1941; 6. junij 1941; biographies; camp at Melje; Dan izgnancev; Day of Exiles; Društvo slovenskih izgnancev 1941–1945; Slovenian Exiles Society 1941– 1945; taborišče v Melju