Cathepsins and their inhibitors as tumor markers in head and neck cancer - Strojan, Primož (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Invazija in zasevanje tumorskih celic sta tesno povezana z razgradnjo bazalnihmembran in zunajceličnega matriksa. Nosilci teh procesov so različni proteolitični encimi, med njimi tudi skupina ubikvitarnih lizosomskih encimov,tj cisteinske proteaze katepsini B, H in L, aspartatna proteaza katepsin D in endogeni inhibitorji prvih, cistatini. Namen tega pregleda je bil zbrati dosedanje vedenje o napovedni in prognostični vrednosti katepsinov in njihovih inhibitorjev pri ploščatoceličnem karcinomu glave in vratu. Pri tej vrsti raka so se UICC/AJCC TNM-klasifikacijski sistem in histopatološke značilnosti tumorjev izkazali kot nezanesljivi kazalci za napoved bodisi odgovora na zdravljenje bodisi preživetja bolnikov. Poleg tega do sedaj še noben dejavnik iz širokega spektra biokemičnih in histoloških dejavnikov ni bil spoznan kot zanesljiv napovedovalec naravnega poteka bolezni ali odgovora na zdravljenje. Prav z namenom izdelati zanesljiv prognostični profil tumorja potekajo intenzivne raziskave številnih novih označevalcev.
Keywords: Carcinoma, Squamous Cell; Cathepsins; Cistatini; Cystatins; diagnostika; glava; Glava in vrat, novotvorbe; Head And Neck Neoplasms; karcinom; Karcinom ploščatocelični; Katepsini; Limfatična metastaza; Lymphatic Metastasis; onkologija; Prognosis; Prognoza; rak (medicina); tumorski označevalci; vrat; Vrata