Vpliv nosečnosti in poroda na medenično dno - Rebolj Stare, Marija (Obzornik zdravstvene nege, 2002)
Članek opisuje nevrološke zaplete ob porodu in po njem. Večina nevroloških težav nastopi že v porodnišnici, vendar so prepoznane kasneje, ko je ženska žedoma, ker je njihova klinična slika izredno pestra. Te težave pogosto napačno razlagajo kot posledico klasičnih porodniških komplikacij. Najpogostejša težava je bolečina v križu. Nastanejo lahko tudi resnejše težave, kot je blatna in/ali urinska inkontinenca ter senzorične in motorične disfunkcije. Nevrološki zapleti lahko nastanejo po vaginalnem porodu ali po carskem rezu. Poznavanje nevroloških poporodnih težav je pomembno tudi zaradi ocenjevanja in pojasnjevanja v morebitnih pravosodnih postopkih.
Keywords: childbirth; ginekologija; human pregnancy; Labor; Medenično dno; Nosečnost; Pelvic floor; Porod; porodništvo; Pregnancy