Effects of the presence of dogs in the working environment on Slovenian civil servants - Kozjek, Tatjana (Dynamic relationships management journal, 2025)
Pes v delovnem okolju vpliva na različne vidike delovnega procesa, vključno z motiviranostjo in zadovoljstvom zaposlenih ter njihovim splošnim počutjem. Namen prispevka je na podlagi pridobljenih rezultatov analize stanja na področju prisotnosti psov v delovnem okolju v izbranih organizacijah javnega sektorja v Sloveniji proučiti stališča in morebitne pozitivne vplive prisotnosti psov na javne uslužbence ter oblikovati priporočila za uvedbo sprememb, ki bi pripomogle k vpeljavi psov v delovna okolja v javnem sektorju. Raziskava je bila izvedena z metodo anketiranja, anketni vprašalnik je bil oblikovan na podlagi predhodnih raziskav. V raziskavi se je ugotavljalo, katere bi bile pozitivne posledice prisotnosti psov v delovnih okoljih v proučevanih organizacijah ter kaj je poglavitna ovira pri vpeljavi psov v delovna okolja v izbranih organizacijah v slovenskem javnem sektorju. Za odgovore na raziskovalna vprašanja so bile uporabljene različne metode, in sicer opisna statistika, ShapiroWilkov test za preverjanje normalnosti, neparametrični Mann-Whitneyjev U test in Kruskal-Wallisov H test za primerjavo razlik med skupinami, Spearmanova korelacija za analizo korelacij ter ordinalna linearna regresijska analiza za proučitev vpliva pogostosti prisotnosti psov v delovnem okolju na zaznavanje pozitivnih učinkov njihove prisotnosti pri javnih uslužbencih. Rezultati raziskave kažejo, da med sodelujočimi, ki pripeljejo psa, ni statistično značilnih razlik glede na demografske dejavnike. Tisti, ki so svoje pse pripeljali na delo, so poročali o bistveno nižjih ravneh stresa, pozitivnejšem dojemanju odnosov na delovnem mestu, višjem zadovoljstvu pri delu, večji motivaciji in izboljšanem splošnem počutju. Pogostejša prisotnost psa v delovnem okolju se je pri teh sodelujočih pokazala kot statistično značilen napovednik zaznanih pozitivnih učinkov, zlasti v smislu zmanjšanja stresa, izboljšanja socialnih interakcij in povečanja zadovoljstva pri delu. Analiza mnenj sodelujočih glede prisotnosti psov v delovnem okolju je pokazala, da so ženske so v splošnem bolj naklonjene hišnim ljubljenčkom v delovnem okolju ter menijo, da to vpliva na bolj sproščeno vzdušje in večjo motiviranost za delo. Starejši so v primerjavi s mlajšimi manj naklonjeni prisotnosti psov v delovnem okolju, mlajši tudi menijo, da bi prisotnost psov vplivala na večjo motiviranost za delo in bolj sproščeno vzdušje v delovnem okolju. Slovenska zakonodaja tega področja podrobno ne ureja, pokazala pa se je potreba po celovitem in premišljenem pristopu, ki bi upošteval predvsem praktične vidike prisotnosti psov v delovnem okolju. Uvedba tovrstnih sprememb zahteva ne le prilagoditev obstoječih delovnih praks in pravilnikov, temveč tudi oblikovanje ustreznih ukrepov za obvladovanje morebitnih pomislekov in izzivov, povezanih z vsakodnevno prisotnostjo psov v delovnem okolju. V prispevku so oblikovana priporočila za uvajanje sprememb, ki bi omogočile implementacijo politik prisotnosti psov v delovna okolja v javnem sektorju.
Keywords: civil servants; delovno okolje; dog; integracija; integration; javni uslužbenci; pes; positive impact; pozitiven vpliv; work environment