Profesionalizacija, pogoj za uspeh - Novljan, Silva (Knjižnica, 1997)
V knjižnice se še vedno namešča delavce brez znanja knjižničarstva, iz česar sklepamo, da ustanovitelj znanja o organizaciji in upravljanju knjižnične zbirke ne upošteva kot osnovo za njeno učinkovitost pri zadovoljevanju različnih potreb in želja posameznikov in skupin. Nepomembnost profesionalne knjižničarske izobrazbe smo analizirali s primerjanjem bralnih dosežkov učencev v osnovnih šolah, kjer dela v šolski knjižnici delavec z znanjem knjižničarstva, z dosežki učencev, kjer je v knjižnici zaposlen delavec brez tega znanja. Prednosti, ki jih v razvoju bralne pismenosti učencev uveljavlja knjižničar s strokovnim znanjem knjižničarstva pred v knjižnici zaposlenimi delavci brez tega znanja, so opazne tudi na primarni stopnji, kjer je poudarek na motivaciji in izboru knjig.
Keywords: bibliotekarji; profesionalizacija; knjižnice; kadri; strokovna izobrazba