Narodne manjšine - dejavnik povezovanja in konfliktov v državah tranzicije - Zupančič, Jernej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Prispevek obravnava manjšinske situacije v tranzicijskih državah. Vloga mnajšin se je v zadnjih dveh desetletjih precej spremenila. V preteklosti so bile predmet spopadov, sodobnejše teze pa jim namenjajo vlogo povezovalca med regijami, narodi in državami. V tranzicijskih državah prevladuje njihova še vedno pasivna vloga, žal pa je kar precej primerov prikritih in odkritih konfliktov, ki bodo verjetna popotnica tudi v prihodnjem obdobju.
Keywords: Europe; Evropa; mednarodno sodelovanje; narodne manjšine; obmejna območja; Slovenia; Slovenija; tranzicija