Can supplementation with vitamin E or C and omega-3 or -6 fatty acids improve the outcome of schizophrenia? - Bošković, Marija (Farmacevtski vestnik, 2008)
Uvod: Shizofrenija je pomembna duševna bolezen povezana z velikim deležem obolevnosti in ekonomskimi stroški. Prav zato je potrebno razviti alternativne ali adjuvantne terapije, ki bi sedanjo antipsihotično terapijo izboljšale predvsem pa omilile njene neželene učinke. Številni dokazi potrjujejo oksidativne poškodbe pri bolnikih s shizofrenijo. To so povečane koncentracije produktov lipidne peroksidacije v cerebrospinalni tekooeini in plazmi ter znižane koncentracije polinenasičenih maščobnih kislin v membranah nevronov. Lipidno peroksidacijo lahko preprečimo s terapijo z antioksidanti, medtem ko lahko procese regeneracije fosfolipidov pospešimo z uvedbo terapije z esencialnimi maščobnimi kislinami. Namen: Pregled rezultatov kliničnih študij, kjer so bolniki s shizofrenijo prejemali adjuvantno terapijo z vitamino E ali C in omega-3 ali -6 maščobnimi kislinami. Rezultati: Študije z majhnim številom bolnikov s shizofrenijo in z dvomljivo randomizacijo so pokazale, da vitamin E preprečuje napredovanje tardivne diskinezije, vendar pane omogoča tudi izboljšanje njenih simptomov. Študij z adjuvantno terapijo zvitaminom C je premalo. Dosedanji rezultati kažejo, da peroralna aplikacija vitamina C poveča znižane koncentracije vitamina C, zmanjša oksidativni stres in izboljša psihiatrično stanje ovrednoteno po kratki psihiatrični ocenjevalnilestvici. Rezultati adjuvantne terapije s polinenasičenimi maščobnimi kislinami ostajajo nejasni. Omega-3 maščobne kisline so najbolj obetajoče maščobne kisline, ki lahko izboljšajo motnje gibanja ocenjene z lestvico abnormalnih nehotnih gibov. Potencialno najuspešnejšo adjuvantno terapijo za preprečevanje oksidativnih poškodb in regeneracijo fosfolipidov v neuronih predstavlja kombinacija maščobnih kislin in antioksidantov, vendar jetudi to potrebno še potrditi v kliničnih raziskavah. Zaključek: Uporaba antioksidantov in omega-3 polinenasičenih maščobnih kislin za adjuvantno zdravljenje shizofrenije ostaja še vedno na raziskovalni ravni, zato je potrebno izvesti velike, dobro načrtovane in dokumentirane študije. Ta kombinacija adjuvantne terapije bi lahko bila uspešna, z malo neželenimi učinki in nizko ceno zato lahko predstavlja pomemben napredek pri zdravljenju shizofrenije.
Keywords: maščobne kisline; oksidativni stres; shizofrenija; vitamin C; vitamin E