Long term follow-up after radiosynovectomy with yttrium 90 in patients with different rheumatic diseases - Golja, Mojca (Radiology and oncology (Ljubljana), 1997)
Cilj retrospektivne študije je bil oceniti učinek izotopske sinovektomije z itrijem 90 predvsem pri bolnikih z revmatoidnim artritisom inmanj z nekaterimirevmatičnimi boleznimi. Bolnike smo opazovali v obdobju od pol do devet let. Poseg je bil napravljen pri 273 bolnikih (225 žensk, 48 moških) oziroma na 463 sklepih (402 na kolenih, 61 na ramenih in gležnjih). Učinek smoocenjevali s spremembo stopnje jutranje okorelnosti , bolečine in otekline sklepa (od 0 do 9). Zelo dobre rezulate smo dosegli na 69 (15%), dobre na 142 (30,5%), srednje dobre na 197 sklepih (42,5%), na 55 sklepih ni bilo učinka (12%). Pol leta po posegu je bilo 38 sklepov (8%) v remisiji, pol do dve leti 221 (48%), po 3 do 4 letih 95 (20%), po 5 do 6 letih je bilo 57 sklepov brez znakov vnetja (12%), po 7 do 9 letih pa še 52 (11%). Najpogostejši zapleti po sinovektomiji so bile bolečine in otekline sklepov (5,6%). Pri dveh bolnicah, ki sta dobivali tudi imunomodulirajoča zdravila, smo odkrili kronično mieloično oziroma limfatično levkemijo. Izotopska sinovektomija je torej učinkovito in varno zdravljenje sinovitisa pri različnih boleznih.
Keywords: revmatična obolenja; revmatoidni artritis; zdravljenje