Diversity, polity, and the European public sphere - Sicakkan, Hakan G. (Javnost (Ljubljana), 2012)
Članek postavlja pojmovni in analitični okvir za analizo procesov strukturiranja evropske javne sfere. Javna sfera je obravnavana v simbiotičnem, vendar nedeterminističnemu razmerju do oblik politične države in urejanja raznolikosti. Z operacionalizacijo javne sfere kot štirirazsežne matrike glede na ravni vladovanja, omrežja, diskurze in kolektivne akterje, ki upošteva prej omenjeno razmerje, članek identifi cira elemente javne sfere, ki bi morali biti v ospredju raziskovanja evropske javne sfere ter na osnovi omenjene matrike razvrsti posamezne članke tokratne številke Javnosti - The Public.
Keywords: Europe; Evropa; javna sfera; javnost; komuniciranje; communication; država; state