Le vocabulaire de guerre dans la traduction des Bienveillantes de J. Littell vers le slovene - Schlamberger Brezar, Mojca (Linguistica (Ljubljana), 2018)
Vojni in vojaški besednjak sta tako del splošne kot specializirane leksike, morda bi celo lahko govorili o žargonizmih. Ta leksika je bila v slovenščini prisotna že precej pred ustanovitvijo slovenske vojske leta 1991. Skrb za sistematičen razvoj vojaške ter-minologije so prevzeli zavzeti posamezniki. Ob pomanjkanju ustreznih terminoloških priročnikov je oblikovanje slovarja potekalo na osnovi izkušenj vojakov, opisov v lite-rarnih delih in prevodov. Pa je prevod lahko sploh ustrezen vir za terminologijo? To vprašanje si zastavljamo v tem prispevku.Osredotočamo se na vojno leksiko, poimenovanje vojaških funkcij in ideologij 2. svetovne vojne, kot se odslikavajo v slovenskem prevodu romana Sojenice (Les Bienveillantes) J. Littella (2006, 2010). Leksiko primerjamo s slovenskimi originali in prevodi drugih del iz obdobja 2. svetovne vojne ter z zadetki v enojezičnem kor-pusu Gigafida in hkrati spregovorimo o jezikovnih normah v odnosu do sprejemanja tujejezičnih izrazov
Keywords: francoščina; književno prevajanje; Littell, Jonathan: Sojenice; slovenščina; svetovna vojna 1939-1945; vojni besednjak