Dejavniki vpliva na prevzemanje aplikacij za napredno planiranje in terminiranje proizvodnje - Kalan, Nika (Uporabna informatika (Ljubljana), 2024)
Danes so kupci zahtevni, saj želijo pravi izdelek ob pravem času na pravem mestu za pravo ceno. Za ohranjanje konkurenčnosti na globalnem trgu, se danes proizvodna podjetja odločajo za informatizicijo poslovanja s specializiranimi aplikacijami za napredno načrtovanje in terminiranje (APS). Odločitev podjetja za privzemanje teh aplikacij v obstoječ informacijski sistem ni enostavna. Značilen je odpor ljudi. Ker bi radi bolje razumeli ciljne uporabnike raziskujemo, kaj vpliva na namero uporabe APS. V raziskavi smo preverili vpliv univerzalnih konstruktov enotne teorije sprejemanja in uporabe tehnologije (UTAUT) ter dveh dodatnih konstruktov, ki sta negotovost zaposlitve in zaskrbljenost. Rezultati kažejo, da na namero uporabe statistično značilno vplivata zaskrbljenost in zaznana uspešnost. Rezultati raziskave so koristni vsem proizvodnim podjetjem, ki se odločajo za vpeljavo sistema planiranja v svoj informacijski sistem.
Keywords: anxiety; aplikacija za planiranje proizvodnje; informacijski sistemi; information systems; job insecurity; negotovost zaposlitve; production planning application; UTAUT; zaskrbljenost