Materialne sledi kulture - Godina-Golija, Maja (Traditiones (Ljubljana), 2008)
Praznične jedi, njihova priprava, oblika, bogastvo in regionalna raznovrstnost so področja kulture prehranjevanja, ki so bila v etnoloških delih najpogosteje obravnavana. Že v 19. stoletju so se narodopisci poleg duhovne kulture zanimali še za nekatere sestavine materialne kulture, tudi za praznične jedi, ki naj bi izražale posebnost in izvirnost kulture naroda oz. etnične skupine. Manj je etnoloških del, ki bi obravnavala druga področja prehrane, npr. vsakdanje jedilne obroke, navade pri jedi, prehrano socialnih in starostnih skupin, spremembe v prehrani. Avtorica v članku obravnava manj raziskano področje kulture prehrane Slovencev - praznične jedi in jedilne obroke ter njihovo spreminjanje v 20. in v 21. stoletju.
Keywords: ethnology; etnologija; food; prehrana; ljudske šege; Slovenia; Slovenija; 20./21.st.