Prevedba ocen kakovosti stoječih dreves na izbranih objektih v sortimentno strukturo - Krajnc, Luka (Acta silvae et ligni, 2025)
V raziskavi je bila predstavljena in preračunana ocena kakovosti stoječih dreves v sortimentno strukturo. Na 123 drevesih štirih drevesnih vrst je bila opravljena primerjava med dejansko sortimentacijo po poseku in računsko sortimentacijo na osnovi predhodno ocenjene kakovosti. Izmerili smo 869 gozdno-lesnih sortimentov ter primerjali rezultate računske in dejanske sortimentacije. Rezultati so pokazali dobro ujemanje pri smreki, nekoliko manj pa pri listavcih, kjer je bil večji vpliv notranjih napak na sortimentno sestavo. Metoda je praktično uporabna in daje uporabne rezultate za napoved sortimentne sestave. Izboljšati je treba še modele napovedi velikosti grč, s čimer bi natančnost napovedi še dodatno povečali.
Keywords: assortment; conifers; forest timber assortments; gozdni lesni sortimenti; grče; hardwoods; iglavci; internal wood defects; knots; listavci; notranje napake lesa; ocena kakovosti; prostorninska struktura; quality assessment; računsko krojenje; sortimentacija; standing trees; stoječa drevesa; virtual bucking; volume structure