Repetition and translation shifts - Zupan, Simon (ELOPE (Ljubljana), 2006)
Fenomen ponavljanja se kaže na različne načine in na različnih ravneh besedila. Prvi osnovni tip ponovitev predstavljajo popolne ponovne pojavitve, pri katerih se določen besedilni element ponovi v celoti. Drugi tip predstavljajo delne ponovne pojavitve, pri katerih je pri drugi ponovni pojavitvi istega besedilnega elementa v primerjavi s prvo mogoče opaziti nekatere spremembe. V prispevku avtor primerja vzorce ponavljanja v izvirni noveli Edgarja Allana Poeja, "The Fall of the House of Usher", in njenem slovenskem prevodu, "Konec Usherjeve hiše". Predstavljene so različne vrste vzorcev ponavljanja. Avtor primerja ponovitve tako na mikro- kot na makrostrukturni ravnini. Kot je pokazala temeljita predhodna analiza, je pri nekaterih vzorcih ponavljanja mogoče opaziti precejšnje mikrostrukturne prevodne premike. Ker ne gre zgolj za osamljene, naključne primere, temveč se ti pojavljajo razmeroma pogosto, pride do krnitve potenciala besedila za doseganje nekaterih gotskih oz. grozljivih učinkov. Makrostrukturna besedilna prvina, pri kateri se še posebno močno kažejo vplivi omenjenih premikov, je pripovedovalčevo doživetje, saj v prevodu opis le-tega učinkuje manj intenzivno.
Keywords: literarni prevod; Poe, E. A.: The fall of the House of Usher; ponavljanje; prevajanje; prevodni premiki