Sestop Habsburžanov in avstro-ogrskih junakov s piedestala - Vidmar, Polona (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
V prispevku je predstavljeno odstranjevanje javnih spomenikov, ki so bili v Mariboru in sosednjih mestih postavljeni v zadnjih desetletjih 19. in v zgodnjem 20. stoletju. Na osnovi govorov ob odkritjih spomenikov in člankov v dnevnem časopisju je osvetljena propagandna vloga postavljanja spomenikov za nacionalne in strankarske namene. Politizacija spomenikov v obdobju nacionalnih sporov je najbolj očitna pri spomenikih cesarju Jožefu II., ki so bili postavljeni v Mariboru, Celju in na Ptuju. Prvič je v okviru dogajanja na narodnostno mešanem območju Štajerske obravnavana tudi odstranitev spomenika Jožefu II. v Radgoni (Radkersburg, Bad Radkersburg), odstranjevanje spomenikov pa je postavljeno v kontekst dogajanja na Češkoslovaškem po prvi svetovni vojni. Odstranjevanje spomenikov leta 1919 je pripomoglo k slovenizaciji javnega prostora.
Keywords: Habsburgs; javni spomeniki; Maribor; monuments' removal; odstranjevanje spomenikov; public monuments; SHS; slovenizacija