Metode odkrivanja raka jajčnikov - Takač, Iztok (Medicinski razgledi, 1997)
Odkrivanje zgodnjih oblik raka jajčnikov je težavno. Bolezen v zgodni fazi nima značilnih znakov. Še najpogosteje jo odkrijemo z ultrazvokom. Koncentracija tumorskega označevalca CA 125 v zgodnji fazi bolezni navadno ni povišana. Klinični pregled omogoča ugotavljanje večjih tumorjev, ki so pogosto znak napredovalne bolezni. Pri ugotavljanju narave tumorjev ima nepogrešljivo vlogo ultrazvok, dodatne slikovne podatke pa dobimo še z računalniško tomografijo in magnetno resonanco. Z imunoscintigrafijo prikažemo kopičenje označenih protiteles v predelu tumorjev ali zasevkov. Laparaskopija omogoča neposreden pogled v trebušno votlino in odvzem tkiv za histopatološko preiskavo. Merjenje koncentracije tumorskega označevalca CA 125 se uporablja tudi za spremljanje stanja bolnic po operaciji in kemoterapiji. Uporabno je tudi merjenje koncentracije nekaterih drugih označevalcev, ki jih uporabljamo posebej ali v kombinaciji. Prisotnost malignih celic v izlivih telesnih votlin ugotavljamo s citološkimi preiskavami, dokončno naravo in razširjenost novotvorbe pa z laparotomijo. Z metodami količinske patologije skušamo oceniti biološke značilnosti tumorjev, potek bolezni pa s pomočjo receptorjev steroidnih hormonov ter onkogenov. Za opredelitev narave redkih tumorjev uporabljamo imunohistokemične metode.
Keywords: ginekologija; ovarian neoplasms; jajčniki; diagnosis; diagnostic imaging; tumor markers biological; diagnostika