Diskriminacija kot pravna kategorija - Bedič, Matevž (Podjetje in delo, 2022)
Prispevek obravnava aktualna vprašanja (slovenskega) protidiskriminacijskega prava. Osredotoča se na splošen oris strukture prava varstva pred diskriminacijo kot samostojne pravne kategorije, ki se podobno kot (nekatere) druge pravne discipline opira na logiko več elementov, na podlagi katerih diskriminacijo prepoznavamo. Avtorja tako predstavita temeljne pojme, kot so osebna okoliščina, primerniki, izjeme od prepovedi diskriminacije ipd. Ob teoretičnih izhodiščih je del besedila namenjen pregledu sodne prakse in prakse Zagovornika načela enakosti kot osrednjega nosilca protidiskriminacijskega varstva v našem prostoru. Članek na kratko obravnava tudi pereča vprašanja, ki jih sodni praksi - ta za zdaj ostaja sorazmerno skromna - še ni uspelo rešiti oziroma se z njimi sploh še ni ukvarjala.
Keywords: Advocate of the Principle of Equality; basic elements of discrimination; case law; discrimination; diskriminacija; elementi ugotavljanja diskriminacije; protected grounds of discrimination; Protection Against Discrimination Act; sodna praksa; varovane osebne okoliščine; Zagovornik načela enakosti,; Zakon o varstvu pred diskriminacijo