Pogled nemškega plemiča na slovensko pofevdalno obdobje - Peternel, Marija Mojca (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2014)
Baron Friedrich von Gagern, potomec bolj slavnega politika Heinricha von Gagerna, je v slovenskem prostoru dokaj neznan. Po krivici, saj sodi med naše nemško pisoče avtorje, h katerim prištevamo Almo Maximiliano Karlin in Anastaziaj Grüna, s katerim je Friedrich von Gagern imel sorodstvene vezi. Ko je postal lastnik Mokric, se je izkazal za izredno sposobnega kmetovalca, hkrati pa je bil tudi eden prvih tržno usmerjenih veleposestnikov. V prispevku smo avtorja želeli najprej umestiti v literarni okvir in prikazati njegovo povezanost s slovenskim ozemljem. V nadaljevanju smo na podlagi literarnega dela poskušali predstaviti Gagernov pogled na del slovenskega ozemlja, iz katerega je izhajal, ter ugotoviti, kašen je bil njegov odnos do tamkajšnjih prebivalcev.
Keywords: 19.st.; biografije; Gagern, Friedrich von, 1882-1947; German-language literature; history of literature; literarna zgodovina; Mokrice; nemška književnost; nemško plemstvo