Metoda opredelitve števila funkcionalnih regij: Aplikacija na ravneh NUTS 2 in NUTS 3 v Sloveniji - Drobne, Samo (Geodetski vestnik, 2012)
V prispevku predlagamo metodo za opredelitev števila in sestave funkcionalnih regij v državi. Pri metodi za odločanje glede števila funkcionalnih regij se upoštevata zahteva po bolj izenačeni vrednosti ekonomskih kazalnikov med regijami (povprečna variabilnost bruto plače na prebivalca med regijami naj bominimalna) ter evropsko priporočilo glede števila prebivalcev v regiji. S predlagano metodo smo analizirali regije na ravneh NUTS 2 in NUTS 3 v Sloveniji v obdobju 2000-2010. V aplikaciji predlagane metode smo iskali podobno razvite regije (čim manjšo neenakost med regijami).
Keywords: commuting; decision-making; functional region; funkcionalna regija; number of functional regions; NUTS 2; NUTS 3; odločanje; regija; region; Slovenia; Slovenija; število funkcionalnih regij; vožnja na delo