Novejša sodna praksa v zvezi s prenehanjem pogodbe o zaposlitvi zaradi stečaja - Kogej Dmitrovič, Biserka (Delavci in delodajalci, 2012)
Članek obravnava položaje, ko je delavcem prenehalo delovno razmerje na podlagi odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi začetka stečaja nad delodajalcem. Stečajna masa, ki je bila na razpolago ni zadoščala niti za poplačilo prednostnih terjatev delavcev, zato so ti zahtevali poplačilo od družbe ustanoviteljice, pri kateri so bili tudi v preteklosti zaposleni. Pred sodiščem s svojimi zahtevki niso uspeli, čeprav so za utemeljenost zahtevkov uveljavljali različne pravne podlage. Po sedanji pravni ureditvi za dolgove družbe ne odgovarja družba ustanoviteljica, niti delodajalec prenosnik. Avtorica ugotavlja, da taka ureditev ni pravična in meni, da bi bilo zakonodajo potrebno spremeniti tako, da bi delodajalec prenosnik še eno leto po prenosu delavcem subsidiarno jamčil za prednostne terjatve iz delovnega razmerja proti delodajalcu prevzemniku v stečaju.
Keywords: nelikvidnost; odgovornost; odpoved; pogodba o zaposlitvi; prenehanje; stečaj; terjatve