Aktualne povezave med knjižnično in knjigotrško dejavnostjo s pregledom razvoja javnih knjižnic - Zorko, Teja (Knjižnica, 2006)
Nacionalni program za kulturo 2004-2007 med zastavljenimi cilji izboljšave porabe knjige v Sloveniji navaja tudi spodbujanje razvoja knjigarniške mreže, "dobrih" knjigarn, ki bodo enakomerno razporejene po celem slovenskem kulturnem prostoru, pri čemer predlaga njihovo oblikovanje v okviru že obstoječih javnih kulturnih inštitucij. Poraba knjige v Sloveniji je namreč zaznamovana s slabo razvitimi maloprodajnimi kanali za knjige in z dobro razvito mrežo splošnih knjižnic z visokim številom izposoj, ki nadomešča trg poceni mehko vezanih knjig, kakršnega poznajo v velikih jezikovnih skupnostih v tujini. Ob načelnem razmišljanju o možnosti usmerjanja knjižnic v smeri (tudi) trženja knjig, prispevek pregleduje zgodovinski razvoj komercialnih založb/knjigarn/knjižnic, ki so v Evropi in v ZDA obstajale v 18. in 19. stol., ter ponekod vzporedno z javnimi knjižnicami še vse do sredine 20. stol. Prispevek pokaže, da je aktualna slika razmerij med knjigarnami in knjižnicami na nekaterih velikih knjižnih trgih v tujini drugačna kot pri nas, saj je ob uspehih velikih knjigarn knjižnična izposoja v upadu. Posebnosti slovenskega načina konzumiranja knjige se kažejo tudi v načinu uporabe spleta tako knjižnic kot knjigarn. "Spajanje" segmenta trženja in izposoje knjig se v tujini v manjšem obsegu že dogaja, saj velike spletne knjigarne knjižnice s provizijami spodbujajo, da nastopajo kot posredniki pri nakupu knjig. Tako se s pomočjo povezav preko ISBN številk na virtualen način knjižnica lahko spremeni v knjigarno, ne da bi pri tem morala kakorkoli okrniti svoje prvotno poslanstvo.
Keywords: splošne knjižnice; javne knjižnice; izposoja; knjigarne; knjigotrštvo; Slovenia; Slovenija; zgodovinski pregledi