Uporaba robotskih naprav v rehabilitacijski obravnavi pacientov po možganski kapi - Bizovičar, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2022)
Rehabilitacijska robotika se v zadnjih dveh desetletjih hitro razvija. Pregledni članek opisuje trenutno dostopne robotske sisteme za rehabilitacijsko obravnavo zgornjega in spodnjega uda pri pacientih po možganski kapi. Pri izbiri primerne robotske naprave za nekega pacienta je pomembno poznati glavne lastnosti naprave, pacientovo raven funkcioniranja in terapevtske cilje. Vadba na robotskih napravah ugodno vpliva na motorično okrevanje funkcije zgornjega uda, hoje in ravnotežja po možganski kapi ter hkrati tudi zmanjša obremenitve terapevtov. Čeprav so prednosti tovrstnih tehnologij v primerjavi z enako količino običajne terapevtske obravnave večinoma majhne, jih je smiselno uporabiti kot del širšega rehabilitacijskega programa, pri katerem lahko pomagajo pri povečanju intenzivnosti in količine terapevtskih ukrepov. Zato se robotske naprave še vedno večinoma uporabljajo le kot del multidisciplinarnega rehabilitacijskega programa in ne morejo nadomestiti dela terapevtov.
Keywords: motor recovery; motorično okrevanje; možganska kap; neurorehabilitation; nevrorehabilitacija; rehabilitacijska robotika; rehabilitation; rehabilitation robotics; Robotics; Stroke