Jedilniki v Novih Fužinah - Zevnik, Luka (Teorija in praksa, 2008)
Nove Fužine so najbolj razvpita soseska v Sloveniji: zaradi etnično mešane sestave prebivalstva, ki jo zaznamuje znaten delež priseljencev iz drugih bivših jugoslovanskih republik, so postale sinonim za Balkan v Sloveniji, s tem pa mesto, okoli katerega se zbira množica negativnih stereotipov. Na osnovi raziskave vzorcev prehranjevanja, predvsem kulinaričnih izbir pri kosilu, avtorja analizirata stopnjo resničnih razlik med tremi najštevilčnejšimi etničnimi skupinami v soseski (Slovenci, Srbi in Bošnjaki), predvsem pa ju zanima, ali soseska funkcionira kot zgolj tipično anonimno in kulturno fragmentirano spalno naselje ali pa je - nasprotno - bližina ljudi z različnih etničnih ozadij spodbudila intenzivnejše procese oblikovanja hibridnih kulturnih vzorcev zunaj parametrov tradicionalnih označevalcev etničnih skupin, ki jim prebivalci izvorno pripadajo. Rezultati raziskave so zaradi velike neodzivnosti raziskovane populacije sicer spoznavno omejeni, toda kolikor jih je vseeno mogoče jemati kot vsaj približen pokazatelj kulinaričnega razpoloženja v soseski, kažejo, da so kakršni koli intenzivnejši kulinarični, s tem pa verjetno tudi kulturni stiki skorajda v celoti odsotni. Tako med Slovenci kot priseljenci je sicer mogoče zaznati vključevanje jedi drugih skupnosti na jedilnike, vendar analiza kaže, da gre to pripisati drugim dejavnikom, ne sosedskim vplivom.
Keywords: Food; Hrana; Kulinarika; Cookery; Neighbourhood; Soseska; Ethnic relations; Etnični odnosi; Intercultural communication; Medkulturno komuniciranje; Ljubljana; prehrana; prehrambena kultura; Nove Fužine; prehrambene navade; etničnost; priseljenci