Vraževerje in čarovništvo v šentrupertskih povedkah - Smole, Vera (Traditiones (Ljubljana), 2017)
V prispevku je obravnavan odsev verovanj in vraževerja ter čarovništva in magije v povedkah, zbranih v vzhodnodolenjski občini Šentrupert. Vsaj za posameznike je bilo do nedavna čarovništvo nekaj samo po sebi umevnega, seveda slabega, in je imelo svoj protipol v posameznikih, ki so negativne posledice znali odpraviti. Dalo se je ukaniti tudi zelo personificiranega hudiča, medtem ko se je zaščita proti mori že izgubila iz ljudskega spomina. Sproti je opozarjeno na podobnosti in razlike z ugotovitvami sicer širše raziskave vaškega čarovništva v vzhodni Sloveniji (Mencej 2006).
Keywords: čarovništvo; folk beliefs; ljudska verovanja; ljudske pripovedke; praznoverje; Slovenian folk literature; slovensko ljudsko slovstvo; superstition; Šentrupert; tales; witchcraft