Srpenica seismites - indicators of paleoseismicity in the Upper Soča valley, NW Slovenia - Marjanac, Tihomir (Geologija, 2001)
V opuščenem glinokopu pri Srpenici so bili preiskani varvam podobni jezerski sedimenti pleistocenske do holocenske starosti. V vodoravno laminiranih jezerskih sedimentih sta bili prepoznani dve plasti deformacij v nekonsolidiranem sedimentu, ki ju interpretiramo kot seizmite. Starost deformacij je na podlagi sup14 C datacije lesa iz spodnje deformirane plastiocenjena na 12790+-85 sup14 C let pred sedanjostjo. Nastanek seizmitovpripisujemo močnim potresom v geološki preteklosti, kar se ujema tudis sedanjo seizmičnostjo območja Zgornjega Posočja.
Keywords: kvartar; paleotektonika; Posočje; potresi; sedimenti; seizmologija; seizmotektonika; Srpenica