Culture(s) publicitaire(s) en classe de français langue étrangere - Simon, Monika (Vestnik za tuje jezike, 2019)
Oglaševanje se večinoma opira na edinstvene vsebine in dogodke v obliki ''artefaktov'', ki so idealni za ustvarjanje predstave o kulturni drugačnosti, obenem pa naslovnikom pomagajo prevzeti in razumeti družbene vrednote v določenem okolju. Pri pouku tujega jezika so se oglasi izkazali za izjemno uporabno sredstvo, ki učencem omogoča raziskovanje vseh vidikov, ki jih ponuja oglaševanje. Pričujoči prispevek predstavlja didaktične pristope k raziskovanju medkulturnosti pri pouku francoščine kot tujega jezika (FLE). Pri tem se osredotoča na oglaševalsko kampanjo družbe Air France z naslovom ''France is in the Air''. Primerjalna analiza omenjene kampanje je pokazala, da so v kampanji predstavljeni številni vidiki ''francoske izjemnosti''. Pri tem kampanja s pridom izkorišča naslednje prvine oglaševanja: vzbujanje najrazličnejših čustev (sanje, pobeg, romantičnost - francoski oglasi naslovnike večinoma privabljajo z zelo privlačnimi argumenti, ki vzbujajo bolj ali manj močna čustva in občutja), vizualno in jezikovno privlačna podoba ter vključevanje prvin kulturnega narcisizma, zabavljaštva (spektakel), zapeljevanja, ljubezni in humorja. Namen kampanje družbe Air France je tujcem prikazati vrednote francoskega naroda; kampanja tako ciljnemu občinstvu simbolično slika izmuzljivi ideal poveličevane, mitične in brezčasne Francije. S socio-semantičnega vidika kampanja slika francoski narod v iskanju lastne identitete in pomena, obenem pa je v njej mogoče zaznati tudi večno nostalgijo po veličini pretekle dobe.
Keywords: Air France; didaktika jezika; Francija; francoščina; marketing; medkulturna komunikacija; oglaševanje