Sodelovanje Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem s šolskimi knjižnicami pri projektu Bodi kul, beri ful - Dretnik, Maja (Šolska knjižnica, 2024)
Članek predstavi projekt za mlade Bodi kul, beri ful, s katerim želi Koroška osrednja knjižnica Ravne spodbujati bralno motivacijo, seznaniti mlade s kakovostno literaturo in vzgajati bralce za vse življenje. Delo z mladimi ji, tako kot večini knjižnic, predstavlja izziv, saj je prav njih v knjižnico najteže privabiti. V obdobju od 13. do 18. leta zanimanje za knjigo in branje najbolj upade. Koroška osrednja knjižnica Ravne pri projektu, ki ga je začela izvajati v šolskem letu 2017/2018, sodeluje s koroškimi osnovnimi in srednjimi šolami ter dvojezičnimi srednjimi šolami v Celovcu. Sodelujoči morajo prebrati najmanj tri knjige in v pripravljeno zgibanko napisati osnovne podatke, svoje misli o knjigi ter oceno. Ob zaključku na posebni prireditvi prejmejo priznanja in praktične nagrade. Zaznati je, da je v projekt z leti vključenih vedno več mladostnikov, čeprav število nekoliko niha, sodeluje vedno več vzgojno-izobraževalnih ustanov, prav tako pa je v Koroško osrednjo knjižnico Ravne vpisanih več mladih bralcev.
Keywords: bralna motivacija; branje in mladostniki; Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem; mladinska literatura; projekt Bodi kul, beri ful; šolske knjižnice; vzgoja bralcev; zgibanke