Ionski izviri za pogon vesoljskih plovil - Panjan, Peter (Vakuumist, 1998)
Pred kratkim je ameriška vesoljska agencija NASA poslala v vesolje sondo Deep Space 1, ki jo poganja ionski izvir. To pa ni prvi primer uporabe ionskih izvorov za pogon vesoljskih plovil. Že dlje časa jih uporabljajo tudi za korekcijo orbite geostacionarnih satelitov. Ionski izviri dajejo specifične impulze, ki so 10-krat večji od tistih, ki jih dobimo s pogonskimi sistemi na osnovi kemijskih goriv. Zato tak način pogona vesoljskih plovil zmanjšuje maso in ceno potrebnega goriva. V prispevku opisujemo osnovne fizikalne zakonitosti, na katerih temelji delovanje ionskih izvirov za pogon vesoljskih plovil.
Keywords: vesoljska tehnika; raketni motorji; plazma; gorivo