Iz gradiva o mentorskem delu prof. dr. Aleksandra Skaze - Verč, Ivan (Slavistična revija, 2014)
Raziskovalno delo o ruskem romanu v prvem desetletju sovjetskega obdobja se je odvijalo v letih 1978/1979, ko je na Univerzi v Ljubljani avtor kot stažist sledil učnemu programu za izpopolnjevanje slovenskih šolnikov v Italiji. Ob strogem metodološkem pristopu je prof. dr. Aleksander Skaza svoje učence uvajal v analizo umetniškega besedila. Med drugimi poglavji iz ruske literarne vede je posebno mesto zavzemala "literarna evolucija" Jurija Tinjanova. V tej luči je bilo mogoče obravnavati vlogo in pomen "tradicije" Dostojevskega v dveh variantah romana Tat Leonida Leonova. V primerjalni analizi smo opazovali stične poetološke prvine obeh avtorjev in razlike med njima.
Keywords: "Tat"; Bahtin, Mihail Mihajlovič, 1895-1975; Dostoevskij, Fedor Mihajlovič, 1821-1881; Leonov, Leonid Maksimovič, 1899-1994; literarna evolucija; literary evolution; ruska književnost; ruski formalizem; Russian formalism; Russian literature; Skaza, Aleksander, 1934-; Tynjanov, Jurij Nikolaevič, 1894-1943