Ivan Tavčar in njegova antisemitska narativa v kontekstu evropskega antisemitizma pred drugo svetovno vojno - Vičar, Branka (Studia Historica Slovenica, 2017)
V prispevku je najprej predstavljen Tavčarjev liberalni politični kredo, na katerem je bilo utemeljeno njegovo nasprotovanje delavskemu gibanju. Z bojem proti delavskemu gibanju je namreč neposredno povezan Tavčarjev antisemitski diskurz, a v tem prepletu je Tavčar dajal poudarek prvemu. Podana je primerjava med Tavčarjevim literarnim in publicističnim antisemitizmom, in sicer z vidika vsebine antisemitskega diskurza in stopnjo jezikovne neposrednosti. Tavčarjev publicistični antisemitizem je povezan s specifičnim historičnim kontekstom, in sicer z oktobrsko revolucijo v Rusiji. Razumemo ga lahko predvsem kot politično orožje, s katerim si je prizadeval mobilizirati pripadnike srednjih družbeno-ekonomskih razredov, ki so jih družila antisemitska občutja, za odpor proti komunističnemu razrednemu boju.
Keywords: antisemitizem; delavsko gibanje; politična zgodovina; Slovenija; Tavčar, Ivan