Aspects of code-switching concerning Spanish-Romanian virtual communication - Jieanu, Ioana (Vestnik za tuje jezike, 2013)
Prispevek Aspekti kodnega preklapljanja iz romunščine v španščino obravnava nekatere značilnosti jezikov v stiku na primeru romunske skupnosti v Španiji. Pri tem se opira na jezikovne značilnosti obravnavanih jezikov: romunščine in španščine. V študiji analiziramo jezikovni odnos romunskih priseljencev v internetni komunikaciji in predstavimo nekaj aspektov rumanola, sociolekta, ki je rezultat kombinacije romunskih in španskih besed v istem diskurzu in je jezik romunske migracije v Španiji. Pojavna oblika fenomena kodnega preklapljanja je prikazana na emblematični, nadpovedni ter povedni ravni. Opazili smo, da je povedno kodno preklapljanje namensko, nadpovedno kodno preklapljanje pa je odvisno od situacijskega konteksta, v katerem se komunikacija odvija.
Keywords: jeziki v stiku; romunščina; Spanish; španščina; rumaniol; kodno preklapljanje; internetna komunikacija; priseljenci; Spain; Španija