Svetlobna terapija za zdravljenje opeklinske rane - Tonin, Katarina (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Svetlobna terapija se vse pogosteje uporablja kot dodatek k drugim medicinskim postopkom zdravljenja ran. Primer prikazuje 47-letnega bolnika po globokih opeklinah glave, rok in trupa. Odprte opeklinske rane na glavi in v sprednjem delu komolca smo zdravili s svetlobno terapijo petkrat tedensko po 10 minut. Za celjenje opeklinskih ran smo uporabili polarizirano, nekoherentno, nizko energijsko vidno svetlobo (valovna dolžina od 480 do 3400 nm, stopnja polarizacije 95 %, specifična energetska gostota 40 mW/cm2, energijska svetloba na minuto 2,4 J/cm2 na razdalji 10 centimetrov od kože). Skupna površina ran na glavi pred obsevanjem je bila 25,1 cm2, po 15 obsevanjih pa 1,5 cm2; v sprednjem delu komolca je bila površina rane pred obsevanjem 18,5 cm2, po 15 obsevanjih pa 3,6 cm2. Rana na glavi se je zacelila v štirih tednih, rana na roki pa v petih tednih. Obe smo zdravili s svetlobno terapijo še teden dni po zacelitvi za utrditev epitelizacije. Prikaz primera je pokazal, da je zdravljenje opeklinske rane s pomočjo svetlobne terapije lahko uspešno.
Keywords: burn wounds; celjenje ran; fotobiostimulacija; fototerapija; opeklinske rane; photobiostimulation; Phototherapy; Wound Healing