Omejitev alpskega ozemlja v Sloveniji - Gams, Ivan (Geografski vestnik, 1987)
Po novejši jugoslovanski geologiji pripadajo Južne Apneniške Alpe, skupno z večino Slovenije, k Dinaridom. Zadnja desetletja pa slovenska geografija omejuje Alpe večinoma na visokogorstvo. Ponovno pretres alpske omejitve v Sloveniji, osnovan na razlikah v površju, opravičuje staro omejitev Alp (Melik, 1935) in vnaša manjše popravke. Alpsko višavje zavzema 45% Slovenije.
Keywords: Alpe; Alps; geografija; geography; Slovenia; Slovenija