The transition to farming in Southeast Europe - Budja, Mihael (Documenta Praehistorica, 2001)
V članku analiziramo proces neolitizacije na Balkanu ter vzhodni jadranski in jonski obali. Prehod h kmetovanju obravnavamo kot palimpsest (zapisov) povezanih z oblikovanjem artefaktnih zbirov, paleogospodarstev in arheogenetskih sekvenc. Zadnje povezujemo z vzpostavitvijo sistema menjave blagá in ljudi na Balkanu in Mediteranu.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; neolitizacija; arheogenetika; ceramic; keramika